EXPLORAREA MEŞTEŞUGULUI BUCOVINEAN

EXPLORAREA MEŞTEŞUGULUI BUCOVINEAN” este un  proiect cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional AFCN şi implementat în parteneriat cu: Asociaţia Meşterilor populari din Bucovina, Institutul de Memorie Culturală CIMEC, Muzeul Bucovinei Suceava, Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, Muzeul Etnografic Rădăuţi, Muzeul de Etnografie şi Folclor Vatra Dornei, Biblioteca Bucovinei I.G. Sbiera, Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale din Cernăuţi.

Conferinţa de lansare a proiectului a avut loc în data de 25 septembrie 2011, începând cu orele 10.00, la „Muzeul Oului din Vama-Bucovina”, judeţul Suceava. La eveniment au fost invitaţi reprezentanţi ai presei, partenerii din proiect cât şi reprezentanţi ai grupului ţintă al proiectului.

Scopul proiectului „EXPLORAREA MEŞTEŞUGULUI BUCOVINEAN” este păstrarea diversităţii parimoniului cultural imaterial pentru generaţiile viitoare prin conservarea şi arhivarea digitală a meşteşugurilor tradiţionale din Bucovina.

Obiectivul general al proiectului este identificarea, conservarea, arhivarea şi prezentarea meştesugurilor tradiţionale din Bucovina în vederea cunoaşterii, actualizării şi transmiterii acestora ca model de bună practică pentru tânăra generaţie.

Grupurile ţintă cărora li se adresează acest proiect sunt  meşteri populari autentici care realizează şi transmit arta  tradiţională, dar şi tinerii care pot prelua arta meşteşugărească  ca  profesie şi mod de viaţă.

Rezultatele proiectului sunt:

• Realizarea a doua filme etnografice de scurt metraj ce vor contine doua dintre mestesugurile relevante din Bucovina(500 buc. DVD-uri ce vor fi distribuite partenerilor, mesterilor si institutiilor de specialitate care solicita) • Realizarea unei expozitii itinerante de fotografie (60 lucrari) ce vor contine „Calea ratacita in arta traditionala bucovineana” si ,,Pomului vietii pe mestesugul din Bucovina” •Realizarea unui catalog color ce va cuprinde fotografia expusa cu redarea celor doua ornamente geomorfe (500 buc.) •Punerea in valoare si in actualitate a patrimoniului cultural imaterial •Participarea publicului la evenimentul cultural si cresterea interesului legat de acesta (expozitia este una itineranta, vor fi invitate scolile si liceele in locatiile de expunere)