Clubul “Impreuna”

CLUBUL DE ZI „IMPREUNA”

ISTORIC SI INFIINTARE:

Clubul de zi „Impreuna” a luat fiinta in cadrul unui proiect finantat de Ministerul Afacerilor Externe din Austria prin Programul „Pro mente Goes Eastern Europe” si derulat in perioada octombrie 2005 – martie 2008. Ca aplicant, AREAS a obtinut un grant de 97.000 de euro cu scopul de a infiinta in cadrul proiectului patru ateliere de terapie ocupationalã pentru pacientii din cadrul Sectiei de Psihiatrie Burdujeni (picturã, olãrit, pomiculturã, legumiculturã), precum si de a deschide un centru de zi in care sã se desfasoare activitati de terapie ocupationala si sa fie oferita consiliere pentru integrare socio-profesionala persoanelor cu dizabilitãti socio-psihiatrice din municipiul Suceava.

Alaturi de partenerii sai- Asociatia Pro-mente Austria, Spitalul Judetean „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava – Sectia de Psihiatrie Burdujeni, AREAS a desfasurat in cadrul proiectului mai multe actiuni:

-    derularea campaniei antistigma “O sansa pentru fiecare” in cadrul careia au avut loc 8 evenimente majore de constientizare a opiniei publice;
-    infiintarea a 4 ateliere de terapie ocupationala in cadrul Sectiei de Psihiatrie Burdujeni (legumicultura, ceramica, sport, arta plastica / consiliere psiho-sociala);
-    organizarea a 6 module de instruire pentru cadrele care lucreaza cu persoanele cu dizabilitati psihiatrice;
-    organizarea unor vizite de studiu in Austria si România pentru cadrele care lucreaza cu persoanele cu dizabilitati psihiatrice;

-    s-au dezvoltat si se ofera servicii pentru un numar de 250 de beneficiari in cadrul Sectiei de Psihiatrie Burdujeni si pentru 40 de beneficiari in cadrul Clubului „Impreuna”

Cele mai importante rezultate ale proiectului sunt vizibile si astazi, prin dezvoltarea de servicii in cadrul Clubului „Impreuna”, centru de zi pentru persoanele cu dizabilitati psihiatrice, in parteneriat cu DAS Suceava.

ACTIVITATI PENTRU BENEFICIARI IN CADRUL CLUBULUI:

Principalele servicii oferite de Clubul „Impreuna” pentru beneficiarii sai:

-dezvoltare de abilitati civice si de comunicare

-organizare de ateliere creativ-ocupationale

-instruire in utilizarea PC-ului si comunicare intr-o limba straina

-consiliere psihologica, juridica si sociala, profesionala, formare si mediere pe piata  muncii

-organizare de seminarii si campanii tematice

LOCATIE:

Clubul „Impreuna” functioneaza in cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si        Protectia Copilului DGASPC Suceava. In prezent, la club isi desfasoara activitatea       aproximativ 30 de beneficiari alaturi de numerosi voluntari proveniti de la institutiile     partenere: DGASPC Suceava si Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava.

Adresa: Suceava, Bulevardul George Enescu, nr.16, etaj 1

(in cadrul DGASPC Suceava)

ACTIVITATI ALE CLUBULUI „IMPREUNA”

  • 3 decembrie 2009- participare la spectacolul şi expoziţia „Deschide ochii, deschide inima!”, ediţia a IV-a, organizat cu ocazia Zilei Internaţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Suceava, în parteneriat cu Iulius Mall
  • 3 decembrie 2010- participare a beneficiarilor Clubului “Impreuna” la manifestarile organizate la Iulius Mall Suceava cu ocazia “Zilei Internationale a Persoanelor cu Handicap” cu un program de colinde si o mini-expozitie de produse realizate in cadrul orelor de terapie ocupationala
  • 9 mai -voluntariat activ in cadrul activitatilor desfasurate de Ziua Europei

GANDURI ALE VOLUNTARILOR LA CLUBUL “IMPREUNA”:

“Practica si voluntariatul ne învata foarte multe…”

  • “Suntem studente la ”Universitatea Stefan cel Mare” din Suceava, la Facultatea de ”Asistenta Sociala” si am avut placerea sa facem voluntariat la ”Clubul Impreuna” din cadrul Aociatiei Regionale de Educare a Adultilor din Suceava. Am lucrat foarte usor cu aceste persoane, am facut proiecte impreuna, cum ar fi: 3 Decembrie reprezentand Ziua Persoanelor cu Handicap, activitati artistice, jocuri pe calculator, etc.  Aceste persoane demonstreaza zi de zi ca au resurse la fel ca cei care nu se confrunta cu aceasta problema, ca sunt integrate in societate, ca si-au depasit temerile, că au energia necesara sa duca o viata frumoasa, chiar daca este putin diferita de viata altora.  Persoanele de la club erau foarte deschise cu noi, desfasuram diferite activitati, dar si în functie de ce voiau să faca, de exemplu: …lui Sorin îi plăcea foarte mult desenul artistic, avea o rabdare foarte mare si aceasta este pasiunea lui… erau zile cand toate persoanele cu dizabilitati de la acest club doreau sa discute cu noi deschis despre viata fiecaruia.”
  • “Azi nimeni nu a mai intarziat, erau toti la masa aşteptand sa aparem noi. Avand in vedere ca ziua de ieri a fost de socializare astazi m-am gandit ca ar fi bine sa lucram impreuna  la crearea unor coliere (terapia ocupationala). Am observat ca, facand aceste lucruri, ei se simt foarte fericiţi, mai ales atunci când vii cu idei noi, ca sa nu se plictiseasca si spre surprinderea mea sunt mult mai receptivi si deschisi cand se lucreaza impreuna.  Dar nu toti lucreaza impreuna: C. si A. au stat si s-au jucat la calculator. In schimb, T. este foarte meticulos si vorbeste foarte mult, doreste sa ajunga in America.”
  • “Am cunoscut un alt membru al centrului,  O.- o fata simpatica foarte deschisa si degajata.  Astazi am observat ca T. este cel mai afectat de cele ce i s-a intamplat.  M. este foarte răcit si toţi membrii ii spun sa ia ceva pentru acea tuse  care ii deranjeaza.”
  • “Iesirea de vineri ne-a placut asa de mult incat luni am hotarat sa mai facem o plimbare. Mi se pare ca aceste iesiri sunt foarte benefice pentru cei din club, pentru ca intalnesc oameni noi, vad lucruri noi. Astazi am cazut de acord sa mergem in centru, la expozitia de obiecte populare. A fost interesant , mai ales ca am observat ca toate acele obiecte le-au starnit interesul. Fetele (A. Si D.) erau foarte interesate de bijuterii, ceasuri, tablouri, iar baietii pareau interesati de oul ce se construia. Iesirea nu ne-a permis sa discutam prea mult, dar acest lucru i-a bucurat foarte mult pe membrii clubului.”
  • “Am facut cunostinta cu cativa dintre membrii ce erau prezenti si cu terapeutii. Am vorbit despre fiecare, despre aspecte din viata de zi cu zi, pasiuni si preferinte in diferite domenii. Am ramas suprinsa de faptul ca aceste persoane cu deficiente din cadrul Clubului Impreuna erau foarte deschise si nu aveau nici un fel de retinere si vorbeau cu mine de parca m-ar fi cunoscut de o viata. Am aflat tarziu ca atunci cand s-a fiintat clubul, comunicarea era o problema, la fel si timiditatea. Se pare ca pe parcurs si-au dat drumul si ne privesc ca pe niste persoane ce nu au intentia de a le face rau. Se simt in siguranta si datorita faptului ca langa ei se afla terapeutii care le vin in ajutor atunci cand ei simt nevoia de sa-si exprime problemele lor.”

Inscrie-te la Club “Impreuna”

[contact-form 2 "Inscriete la club "Impreuna"]