Simpozioane

In perioada 25 – 26 noiembrie a avut loc la Bucuresti simpozionul “Dezinstitutionalizarea in psihiatrie ca posibila resursa” sub patronajul Ministerului Sanatatii din România si respectiv Italia, la care a participat si AREAS, reprezentata de Vasile Gafiuc, presedintele organizatiei.

Evenimentul a fost organizat de catre Ambasada Italiei la Bucuresti impreuna cu societatea italiana “Psihiatria Democratica Europa” si a Retelei Internationale de Colaborare pentru Sanatate Mintala (IMHCN), cu s

prijinul organizatiei non-guvernamentale CESVI si cu un puternic suport stiintific din partea Ligii Române pentru Sanatate Mintala, a Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog, si a societatii ASL Roma E.

Lucrarile simpozionului s-au derulat pe parcursul a doua zile in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti, si a reunit peste 150 de medici psihiatri, psihologi, membri ai societatii civile si autoritati din domeniu. Dezbaterile simpozionului din Bucuresti s-au aliniat curentului de natura stiintifica care analizeaza oportunitatea de a continua tratarea bolnavilor mintali in ospicii si propune un schimb de idei stiintifice intre experti români, italieni si membri ai comunitatii internationale din domeniul psihiatric asupra acestui subiect de rezonanta in disciplina psihiatrica. Simpozionul si-a propus sa contribuie la seria de dezbateri despre un posibil model de dezvoltare a tratamentului bolilor mintale, care are ca obiectiv desfiintarea spitalelor de psihiatrie, totodata prin rationalizarea resurselor financiare. Prezentarile vor face cunoscute noutatile din domeniu, cu o atentie speciala la posibilele ipoteze de colaborare intre Romania si Italia. Angajarea autoritatilor si a medicilor specialisti din ambele tari, la c

el mai inalt nivel, alaturi de jurnalisti si asociatii nonguvernamentale de profil, genereaza cadrul propice dezvoltarii unor directii clare de actiune in acest sector in viitorul apropiat. Aspectul imperativ al reformei este impus de rata ridica a problemelor de sanatate mintala si de impactul lor asupra sanatatii generale si calitatii vietii.

“Simpozionul ‘Dezinstitutionalizarea in psihiatrie ca posibila resursa’ reprezinta o initiativa de un larg si semnificativ interes fata de relevanta problemelor de sanatate mintala. Sanatatea m

intala din Romania are nevoie in prezent de un cadru larg de dezbatere a problemelor sale, mai ales in domeniul reformei institutionale si a stigmatului legat de tulburarea psihica”, declara Ileana Botezat Antonescu, Presedinte al Asociatiei Romane de Psihoterapie.

Intre temele dezbatute s-a numarat depasirea contentionarii ca baza a dezinstitutionalizarii, tratamentul prin incluziune sociala si dezinstitutionalizarea in Europa de Est si in tarile CSI. “Pacientii, atunci cand li se aplica metoda ‘fara constrangeri’, sunt tratati fara contentionare fizica. Nu exista porti inchise, ci solutii locative care favorizeaza socializarea intre pacienti”, spune Dr. Lorenzo Toresini, membru in comitetul stiintific al simpozionului. Experienta sistemului italian de sanatate publica, prezentata prin prisma specialistilor psihiatri din aceasta tara si dezbatuta impreuna cu cei din Romania, este un punct de pornire pentru construirea unei reforme institutionale a sistemului local de sanatate mintala.